Syrenka; beschermer van Warschau
- Joëlle Przytula-Bertherin
- Apr 7, 2022
- 3 min read
Iedereen die me goed kent, weet dat ik altijd van zeemeerminnen heb gehouden. Dus toen ik dit geweldige verhaal hoorde over een Poolse zeemeermin, leek het me leuk iets over haar te vertellen.

Er wordt gezegd dat de bekende kleine zeemeermin een tweelingzus had, die net zo avontuurlijk was. Beide zeemeerminnen brachten het grootste deel van hun dagen door in de Baltische zee. Op een dag, aan de kust van Gdańsk, besloten ze hun eigen weg te gaan. De eerste zus reisde naar Denemarken, waar nu haar beroemde standbeeld staat. De tweede zus besloot de Wisla op te zwemmen, de langste rivier in Polen.
Ze passeerde vele dorpen, en was onder de indruk van wat ze zag. Na vele dagen reizen kwam ze in een stad waar ze verliefd op werd: Warschau.
Ze bracht haar dagen door met het verkennen van de vissersbaai, het bestuderen van de mensen en soms zelfs het laten schrikken van de vissers door met hun visnetten te knoeien. Op een dag kregen de vissers genoeg van het vreemde wezen dat hun netten kapot maakte, en veroorzaakte dat ze minder vis vingen. Ze besloten het te vangen.
Toen ze zagen dat het wezen eigenlijk een zeemeermin was (Syrenka, in het Pools), waren ze verblufd door haar schoonheid. Toen ze ook nog een prachtig lied begon te zingen, verdween hun woede snel. Ze bevrijdden haar en sloten vriendschap.
Op een dag besloot een rijke koopman de beroemde Syrenka te komen bekijken en raakte betoverd door haar schoonheid. Hij was een hebzuchtige man en het leek hem een goed idee om haar mee te nemen op een tournee door het land, zodat hij geld aan haar kon verdienen. Egoïstisch en smoorverliefd, betaalde hij een paar mannen om haar te vangen en ze sloten haar op. De zeemeermin was natuurlijk erg ongelukkig en zong een verdrietig lied. Toen de vissers hoorden dat de zeemeermin ontvoerd was, werden ze erg boos en bedachten een plan om haar samen met de dorpelingen te bevrijden. Het plan werkte en ze brachten Syrenka terug naar de haven. De zeemeermin was zo dankbaar dat ze beloofde de rest van haar leven Warschau te beschermen.
Een andere versie van het verhaal vertelt dat de zeemeermin prins Kazimierz op de wal ontmoette. De prins was verdwaald in het bos en de zeemeermin wees hem de weg naar huis. Ze werden verliefd op elkaar en Kazimierz bouwde een stad, die nu bekend staat als Warschau, ter ere van Syrenka. Door Warschau blijven de twee eeuwig met elkaar verbonden.
Vandaag de dag zijn er in Warschau veel symbolen die het belang van Syrenka laten zien, vooral in de oude stad. Het beroemde verhaal kan eigenlijk worden teruggevoerd tot 1390, toen een koninklijk zegel naar haar beeltenis werd gemaakt. Dat is op zich al indrukwekkend, maar wist je dat Pablo Picasso tijdens zijn bezoek in 1948 een tekening van haar maakte op een binnenmuur in het westen van de stad? De familie die in het appartement woonde was echter niet zo blij met dit meesterwerk. Zij hadden zo genoeg van de stroom mensen die hierdoor werden aangetrokken, dat zij het wilden laten verwijderen... en slaagden daarin in 1958! Met toestemming hebben ze de tekening overschilderd en was het voor altijd verloren. Wow!
Een paar jaar geleden was ik met mijn gezin in Warschau en zag ik overal zeemeerminnen. Omdat we door Polen reisden en er maar één dag op bezoek waren in deze stad, heb ik niet de tijd genomen om me van tevoren in haar geschiedenis te verdiepen. Ik wou dat ik dat wel had gedaan. Het had ons bezoek zoveel interessanter gemaakt als ik had geweten wat de vele zeemeerminnen betekenden. Dus als je ooit deze prachtige stad bezoekt, houd dan je ogen open. Wie weet, misschien is Syrenka er nog, om de hoofdstad te beschermen...
Bronnen: