Nieuw Westland: bron van inspiratie
- Joëlle Przytula-Bertherin
- Feb 16, 2022
- 3 min read
Wat als je de maatschappij opnieuw kon inrichten, samen met anderen? Hoe zou dit er volgens jou uit moeten zien? Wat zou hetzelfde blijven en wat zou je anders doen?
We leven momenteel in een verdeelde samenleving. Ik denk niet dat ik hoef uit te leggen waar dit over gaat, maar voor de zekerheid zal ik het nog even benoemen. De wereld is verdeeld. Verdeeld in goed of slecht, voor of tegen, bang of niet bang, wel of niet, en ga zo maar door. Veel mensen hebben continu het gevoel dat ze moeten kiezen, en in feite moeten ze dat ook. Maar heb je nog wel een keuze als het lijkt alsof de deuren overal dichtvallen? Als je de dreiging voelt om je baan te verliezen, wanneer je niet meegaat met het beleid van de overheid? Als je onder druk wordt gezet door vrienden en familie om mee te gaan met de massa en om niet 'anders' te willen zijn? Als het niet hebben van een groen vinkje op je telefoon ervoor zorgt dat je veel gelegenheden niet in mag en je zelfs wordt belemmerd je eigen land uit te reizen? Het kan een beklemmend gevoel zijn. Benauwd en zelfs eenzaam.
In een wereld waarin mensen steeds meer tegenover elkaar zijn gaan staan, is verbinden extra belangrijk geworden. Gelukkig bestaan er mensen die weten hoe ze de lotusbloem uit modder kunnen kweken. Deze mensen snáppen niet alleen het concept: ''waar een deur dichtvalt gaat een raam open'', maar ze LEVEN het ook echt. Zij weten hoe ze limonade van citroenen kunnen maken. Daar waar anderen problemen en obstakels zien, zien zij kansen. Deze mensen voorzagen al langer dat de maatschappij richting een vierde industriële (technische) revolutie zou gaan en vroegen zich af of zij hier onderdeel van willen zijn. En zo niet, of er een andere weg bestaat?
Gelukkig lijkt het er op dat die inderdaad bestaat. Wat veel mensen niet weten, is dat sinds 2020 er meerdere ''parallelle samenlevingen'' zijn opgedoken. Een goed voorbeeld is Nieuw Westland. Zoals de naam al zegt, is in de regio Westland een vereniging ontstaan die werkt aan de opbouw van een respectvolle en zelfredzame samenleving. Deze wordt gedragen door de mensen die zich gemotiveerd voelen om actief mee te helpen. Ieder neemt dus eigen verantwoordelijkheid en draagt een steentje bij waar dat kan en nodig is. Er is daarbij gekeken naar de 9 domeinen uit het boek society 4.0, van Bob de Wit. Deze 9 domeinen creëren een regionale, zelfredzame samenleving middels burgerparticipatie. Nieuw Westland heeft zich hierdoor laten inspireren en heeft gekozen voor verschillende thema's, waarbinnen mensen zelf kunnen participeren.
'We willen echt een handen in de klei gemeenschap worden. Alleen samen krijgen we een nieuwe samenleving voor elkaar.'
Voorbeelden van thema's zijn: zorg en gezondheid, onderwijs, water en energie en zelfs een alternatieve economie. Daarnaast wordt gewerkt aan directe democratie, in samenwerking met ANBB (Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging). Via deze tool kan worden gestemd op regionale kwesties, waarvan de uitslag voor iedereen zichtbaar is. Een manier om de democratie dus ook echt dichtbij te houden.
Door de creativiteit van de Westlanders is er zelfs een eigen munt ontstaan: de Watermunt. De mogelijkheden lijken onbeperkt. De enige voorwaarde is mankracht en de motivatie om te helpen bouwen en samenwerken. Die lijkt er volop te zijn; van water en voedselvoorziening, sportgroepen, evenementen, cursussen, onderwijs tot zorg. Iedereen is welkom en kan meehelpen aan deze nieuwe regionale samenleving.
Het mooie hiervan is dat het inspireert en zorgt voor creatie. Regelmatig wordt Nieuw Westland benaderd door andere regio's die ook met iets soortgelijks bezig zijn, voor uitwisseling, ideeën en samenwerking. Voorbeelden zijn Frij Fryslân, Vamilie Drenthe, Zeeland verbindt, Nieuw Alphen, Nieuw Apeldoorn en nog vele andere regio's.

Zoals ik eerder schreef voelen veel mensen zich nu onzeker. Onzeker over hun keuzes, onzeker over hun mening, onzeker over wat anderen van hun vinden, onzeker over de toekomst. Maar deze angst en onzekerheid komen vaak voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Wat als je dit kon ombuigen? Wat als je niet de dichte deur zag, maar het open raam? Wat als je een manier kon vinden om je creativiteit in te zetten en daarmee een onvoorstelbare kracht teweeg brengt? Zou dat niet een ongekende vrijheid geven waarin je volledig jezelf kan zijn?
Ik zou zeggen, denk groot....
Bronnen:
https://www.onesmalltown.news/
https://society4th.org/