Het belang van politiek buiten verkiezingstijd
- Joëlle Przytula-Bertherin
- Jan 9, 2021
- 6 min read

In mijn vorige blog schreef ik over het belang van het doen van je eigen onderzoek. Deze keer wil ik dit wat meer toespitsen op het onderwerp politiek. Maar laat me eerst uitleggen waarom ik denk dat het belangrijk is om je te verdiepen in dit onderwerp. Vroeger was ik namelijk zo iemand die zich nauwelijks bezighield met politiek. Die onverschilligheid had verschillende oorzaken: één ervan was wantrouwen tegenover politici.
Toch ging ik wel elke keer naar de stembus, puur uit principe: omdat ik mijn stem niet "verloren" wilde laten gaan. Het gevolg was dat ik stemde op politieke partijen waar ik niet veel van af wist . Alleen de dingen via "stemwijzer": je weet wel, die online vragenlijst die je helpt te beslissen op welke partij je moet stemmen. Het probleem hiermee is: zeggen en doen zijn twee verschillende dingen. Een partij kan nog zo'n mooie lijst hebben met campagnepunten, maar komt er in de praktijk wel wat van terecht?
Ik vond dit een belangrijke reden om me toch in de politiek te verdiepen. Niet alleen tijdens verkiezingstijd, maar ook daartussenin. Maar na een tijdje begon ik me echter aan iets te storen: alle media gaven dezelfde informatie als het ging om onze politici. Waar waren de kritische noten? Waarom had iedereen dezelfde mening? Dit maakte me nieuwsgierig naar wat er nog meer was en opende een hele nieuwe wereld voor me. Nu ik mijn eigen onderzoek doe, weet ik waar ik verschillende bronnen kan vinden, zodat ik mijn eigen mening kan vormen over wat ik van bepaalde politici vind. Natuurlijk is het onmogelijk om alles te weten en te onderscheppen, dus kritisch blijven is belangrijk, zelfs als je iets vindt dat je overtuigingen bevestigt.
Wat ik begon op te merken is dat niet alle politieke partijen slecht zijn. Maar ook dat ze niet allemaal de waarheid vertellen! "Alle politici liegen", is iets wat je vaak hoort. Maar dit is niet iets waar we oké mee zouden moeten zijn. De enige manier waarop we dit kunnen veranderen is, ten eerste, door het op te merken en ten tweede, door hen zich te laten verantwoorden voor hun fouten. Dit klinkt misschien extreem, maar is het je opgevallen dat politici de enigen zijn die herkozen kunnen worden of in andere functies worden aangesteld, zelfs wanneer zij onvergeeflijke fouten maken? Dit is iets wat met een gewone baan nooit zou gebeuren. Dus door de politiek actief te volgen en op te merken wat er werkelijk aan de hand is, zullen meer mensen in staat zijn hen verantwoordelijk te stellen voor leugens of fraude en heel belangrijk: geen tweede keer op hen stemmen.
Als je het bovenstaande eenmaal begint te zien, kun je een heleboel emoties ervaren, maar vervelen zal je je niet snel. Wat je mening over de politieke partijen ook moge zijn, ze houden het op zijn zachtst gezegd interessant.
Zoals ik al eerder zei, volgde ik de politiek niet omdat ik vond dat ze allemaal hetzelfde waren en allemaal leugenaars. Dat was een zeer bekrompen manier van denken. Hoe kan ik een mening over iets hebben als ik me er nooit echt in verdiept heb? Als men mij destijds mijn mening had gevraagd, dan had ik waarschijnlijk niets slims te zeggen gehad, omdat mijn mening alleen uit negativiteit bestond, niet uit feiten. Trouwens, als je niet écht weet wat er speelt is in je land, mag je dan wel klagen? Ik bedoel, het is o.k. om niet te willen weten wie je land bestuurt, dat is een keuze die je mag maken, maar kun je een goed onderbouwde mening hebben als je niet de tijd neemt om het één en ander te onderzoeken?
Waarom zeggen politici soms één ding, maar doen ze het tegenovergestelde? Wat de meeste mensen zich niet realiseren, en zelfs onverschillig tegenover staan, is dat er wereldwijd veel gelobbyd wordt tussen politieke partijen, organisaties en bedrijven. Dit is een manier voor hen om hun invloed over de hele wereld uit te breiden. Op zich hoeft dit niet echt een probleem te zijn. Het is normaal dat grote bedrijven willen weten waar ze staan binnen een regering om te kunnen overleven. En ookal zijn de tijden nu aan het veranderen, vroeger waren we voor een goed functionerende samenleving sterk afhankelijk van deze bedrijven. Het wordt echter een probleem wanneer onze politici niet transparant zijn over de bedrijven of organisaties waarmee zij samenwerken. Of wanneer deze organisaties invloed op hen hebben en dit gebruiken om hun agenda door te drukken. Veel mensen denken misschien dat dit ondenkbaar is, maar is dat wel zo?
Op dit moment wordt Nederland geleid door minister-president Mark Rutte. Zijn partij is van oorsprong rechts georiënteerd. Sinds de verkiezingen in 2017 is zijn partij echter steeds meer naar de linker kant van het spectrum gaan bewegen. Een klein voorbeeld is voor de verkiezingen beloven dat de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 km/uur, om deze na de verkiezingen weer te verlagen naar 100. Laat ik vooropstellen dat het hier niet gaat om rechts of links, maar dat als een partij zegt ergens voor te staan, zij hier consequent in moeten blijven.
Een voorbeeld: in 2018 kwam het publiek erachter dat premier Rutte plotseling van plan was om alle grote bedrijven vrij te stellen van dividendbelasting. Dat wil zeggen dat ze geen belasting zouden hoeven te betalen over hun winsten. Dit zou niet gelden voor de middelgrote of kleinere bedrijven. Het punt is dat dit iets was dat hij pas na de verkiezingen heeft gecommuniceerd. Je kunt je voorstellen dat dit iets is wat veel ondernemers hadden willen weten voordat ze op zijn partij stemden, omdat het in feite betekende dat alleen grote multinationals hiervan zouden profiteren: hun potentiële concurrenten. Een van hen was Unilever. Nadat dit een schandaal werd en de heer Rutte hierover ernstig werd ondervraagd, besloot Unilever hun hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk te houden, zodat het vuurtje weer doofde. Wist je trouwens dat onze premier van 1992 tot 2002 bij Unilever heeft gewerkt? Dit is iets wat fijn is om te weten als je deze hele situatie moet beoordelen en waarom ik niet genoeg kan benadrukken om verder te kijken dan wat er in het nieuws naar buiten wordt gebracht.
Een ander voorbeeld: in april 2020 werd duidelijk dat een paar farmaceutische bedrijven onze minister van Volksgezondheid, minister Bruins, chanteerden door te zeggen dat ze noodzakelijke medicijnen zouden achterhouden als hij een vooraf geplande wetswijziging zou doorzetten. Minister Bruins stortte niet lang daarna in de tweede kamer in tijdens een debat over covid-19. Hij werd vervangen door minister Hugo de Jonge, die een zeer groot voorstander is van de coronavaccinatie. Dit kan natuurlijk toeval zijn, maar het is op zijn minst opmerkelijk te noemen.
Dan hebben we nog GroenLinks. Zoals hun naam al zegt zijn zij een groene partij die pro natuur en pro dieren zijn en willen dat de aarde schoon en gezond is. Geweldig! Dat zijn de meesten van ons. Maar waarom zijn ze dan ook pro biomassa? Het klinkt heel groen, maar het betekent het kappen van duizenden en duizenden bomen (zelfs oerbossen in Oost-Europa die daarna nooit meer terug zullen komen). Alleen maar als back-up voor de duizenden (schadelijke) windmolens die zijn geïnstalleerd en alleen werken als er wind is. Klinkt dit logisch? Als je zoekt via Google, dan vind je veel mainstream artikelen over dat ze tegen biomassa zijn. Waarom stemden ze dan tegen bij de motie voor het tegenhouden van biomassa? Het gewone narratief zal je dit niet laten zien, dus heb ik onderaan een link toegevoegd met bewijs. Maar nogmaals, vorm je eigen mening en onderzoek het zelf.
Dit zijn maar een paar voorbeelden van organisaties die druk uitoefenen op onze regering en zo controleren. Ik kan u verzekeren dat er veel meer zijn. Maar nogmaals: geloof niet wat ik zeg, onderzoek wat ik zeg. Alleen dan kan je de kennis ontwikkelen die je het vertrouwen geeft om een gode mening te vormen en te onderbouwen.

Ik geef overigens niet deze voorbeelden om je te vertellen op wie je moet stemmen. Ik wijs ze alleen maar aan omdat ze gebeurd zijn. Het zijn feiten. Deze mensen zeiden in het belang van het volk te handelen, maar werkten in feite in het belang van grote organisaties. Door de organisaties achter de politici te kennen, weet je op wie je echt stemt. Nogmaals, dit kost wat tijd en energie om te onderzoeken, maar het is de moeite waard. Nu we in zeer interessante tijden leven, is het vooral belangrijk te weten welke organisaties met onze leiders samenwerken. Wanneer je zoveel farmaceutische bedrijven en gezondheidsorganisaties hebt die een bepaald eindresultaat willen bereiken, is het van cruciaal belang te weten met wie onze politici samenwerken. Het vertelt je veel over de richting die de regering op wil en daarmee over de mogelijke toekomst van je land. Het geeft je ook een voorsprong bij de verkiezingen. Als laatste advies dring ik er op aan om plezier te hebben in dit proces. Het is best leuk om een digitale detective te zijn.
Veel succes!
Bronnen:
https://www.ad.nl/politiek/topman-unilever-afschaffen-dividendbelasting-was-onze-harde-eis~a51472e5/